00000

Baka ditt eget knäckebröd till jul och imponera på släkt och vänner. Det är inte svårare än att baka mjukt bröd och det håller längre.

För 10 brödkakor

Ingredienser

1 tsk fänkålsfrön
1 tsk kummin hel
25 g jäst
6 dl vatten ljummet
2 tsk salt
6 dl grahamsmjöl (360 g)
7 dl rågsikt (385 g) + ca 1 dl till utbakning

Julknäckebröd – gör så här:

  1. Stöt fänkål och kummin i en mortel. Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt kryddor, salt och mjöl och arbeta degen ordentligt.
  2. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme under handduk.
  3. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 10 bitar. Kavla ut varje bit tunt, gärna med kruskavel på mjölad bänk. Nagga bröden med en gaffel om vanlig kavel används.
  4. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6-8 min. Låt bröden kallna på galler. Bryt bröden i bitar och förvara dem torrt.
Fler recept med: Fest, Jul, Matbröd, Övrigt, Ris och gryn