Juligt rågbröd

Skinkmacka på juligt rågbröd serveras med rödbetssallad.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 25 g smör
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 1,5 msk brödkryddor - malda
  • 7,5 dl rågmjöl - fint (ca 400 g)
  • 6,5 dl vetemjöl - (ca 400 g)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt vattnet och värm till 37°. Häll vätskan över jästen och rör tills den har löst sig.

  2. Tillsätt salt, brödkryddor,  rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara 1-2 dl till utbakningen. Blanda i hushållsmaskin eller arbeta kraftigt för hand till en smidig deg.

  3. Låt jäsa övertäckt ca 45 min. Lägg upp på mjölad arbetsbänk och forma till ett bröd. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckt ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 175°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 min. Låt brödet kallna på galler inlindat i en handduk.

    Foto: Ulrika Pousette

    Jansson, fransk sellerisallad, köttbullar, revbensspjäll, bröd och rödbetssallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!