44444

Julig porchetta med apelsin, timjan, julkryddor och hasselnötter är en variation till den klassiska julskinkan. Den garanterar en riktigt god jul.

För 6-8 personer:

Ingredienser

1,5 kilo fläsksida, (med svålen kvar)
1,5 msk sichuanpeppar
1,5 + 1 msk salt
1,5 apelsin
1,5 citron
1 dl hasselnötter, rostade
4 vitlöksklyftor, stora
0,5 msk kryddpeppar
1 tsk kardemummakärnor
0,5 dl timjan, hackad
2 msk rosmarin, hackad

40 minuter + 1 dygn marinering + 1 timme rumstemperering + 2 1/2 timme i ugn

Julig porchetta med apelsin, timjan, julkryddor och hasselnötter – gör så här:

  1. Lägg ut fläsksidan med svålen uppåt på en skärbräda. Använd en vass kniv för att skära små snitt i svålen med ca 8 mm mellanrum. Blanda krossad
    sichuanpeppar och 1 1/2 msk salt och gnid in svålen med ca hälften av blandningen. Vänd på fläsksidan och krydda med resten av sichuansaltet.
  2. Skölj citrusfrukterna i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka nötterna. Skala och riv vitlöken. Stöt kryddpeppar och kardemumma i mortel. Blanda citrusskal, nötter, vitlök, kryddor, örter och 1/2 msk salt. Fördela blandningen på fläsksidan och rulla sedan ihop den till en tajt rulle. Bind ihop porchettan hårt med ett steksnöre. Lägg in i kylen och låt marinera 1 dygn.
  3. Ta ut köttet från kylen så det hinner bli rumstempererat, ca 1 timme. Sätt ugnen på 230°.
  4. Häll olja i botten på en ugnssäker form och lägg i porchettan med skarven nedåt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min. Sänk ugnsvärmen till 150° och täck köttet med aluminiumfolie. Tillaga ca 2 timmar.
  5. Ta bort folien och ös porchettan med den steksky som bildats i formen. Fortsätt rosta porchettan tills den har fått en fin gyllenbrun färg och är krispig, beräkna ca 20 min.
  6. Ta ut och låt porchettan vila ca 15 min. Ta bort snöret. Skär den i skivor.
Fler recept med: Buffémat, Fläskkött, Jul, Kött