2 dygn + 1 dygn i frys
Julgravad lax – gör så här:
- Ta bort benen från laxfilén. Använd gärna en pincett, men låt skinnet sitta kvar. Skär filén i två bitar på mitten. Blanda samman socker och salt.
- Stöt vitpeppar, kryddpeppar, stjärnanis, kanelstång och kryddnejlikor i en mortel. Skölj apelsinen och riv skalet. Blanda ner kryddblandningen, citronpeppar, ingefära och apelsinskal i sockerblandningen.
- Gnid in laxens köttsidor med kryddblandningen. Lägg på dillkvistarna. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra. Lägg dem så att den tunna sidan kommer mot den tjocka. Lägg fisken i en plastpåse. Knyt ihop och lägg in den på ett fat i kylen. Låt den ligga 2 dygn. Vänd 4–5 gånger under tiden.
- Ta bort dillen men låt kryddblandningen vara kvar. Skär laxen i tunna sneda skivor. Använd en filékniv med långt smalt blad så går det lättare. Garnera med apelsinskivor. Servera med senapssås.