00000

Laxen kan gravas färsk, men måste då frysas in efter gravningen minst 1 dygn. Om du utgår från fryst, tinad lax behöver den inte frysas in efter gravningen.

För 10 person(er)

Ingredienser

1 kg laxfilé med skinn

Kryddblandning:

1 dl råsocker
0,5 dl salt
1 msk vitpepparkorn
0,5 msk kryddpepparkorn
3 stjärnanis
1 kanelstång finstött
3 kryddnejlikor
1 msk citronpeppar
1 apelsin rivet skal
1 msk ingefära riven, färsk
1 knippa dill

2 dygn + 1 dygn i frys

Julgravad lax – gör så här:

  1. Ta bort benen från laxfilén. Använd gärna en pincett, men låt skinnet sitta kvar. Skär filén i två bitar på mitten. Blanda samman socker och salt.
  2. Stöt vitpeppar, kryddpeppar, stjärnanis, kanelstång och kryddnejlikor i en mortel. Skölj apelsinen och riv skalet. Blanda ner kryddblandningen, citronpeppar, ingefära och apelsinskal i sockerblandningen.
  3. Gnid in laxens köttsidor med kryddblandningen. Lägg på dillkvistarna. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra. Lägg dem så att den tunna sidan kommer mot den tjocka. Lägg fisken i en plastpåse. Knyt ihop och lägg in den på ett fat i kylen. Låt den ligga 2 dygn. Vänd 4–5 gånger under tiden.
  4. Ta bort dillen men låt kryddblandningen vara kvar. Skär laxen i tunna sneda skivor. Använd en filékniv med långt smalt blad så går det lättare. Garnera med apelsinskivor. Servera med senapssås.