Julgädda

Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 gädda - hel, (ca 1,5 kg) eller
  • 2 filéer - skinnfria (ca 700 g)
  • 1 dl vin - torrt vitt
  • 1 msk salvia - färsk, finhackad
  • 1 tsk rosmarin - färsk, finhackad
  • 0,5 msk timjan - färsk, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor - finhackade
  • 4 sardeller - finhackade

Mos

  • 800 g potatisar - mjöliga
  • 300 g jordärtskockor
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Tomater

  • 500 g småtomater - gula och röda, halverade
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk kapris
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Att göra helt benfria gäddfiléer är näst intill omöjligt. Men så snart fisken är tillagad är det mycket lätt att dra ut de tunna långa benen.

  2. Skär av huvudet, snitta upp buken och rensa fisken. Skölj ur fisken. Skär utmed ryggbenen längs med fisken från huvudänden och bakåt. Gör likadant på andra sidan.

  3. Skär bort fenor och bukben med en vass böjlig kniv.

  4. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Häll på vin och strö på salvia, rosmarin, timjan, vitlök och sardeller. Vänd filéerna så att kryddorna hamnar underst. Ställ i kylen att marinera, helst ca 2 timmar.

  5. Potatismos: Skala potatis och koka i lättsaltat vatten. Lägg i jordärtskockor när det är ca 5 min kvar av koktiden. Låt koka med tills de är mjuka. Häll av vattnet. Pressa potatis och skockor genom en potatispress. Blanda med smör och mjölk. Vispa till ett luftigt mos. Salta.

  6. Sätt ugnen på 175°. Vänd tillbaka gäddfiléerna så att kryddningen hamnar överst. Ställ in formen mitt i ugnen. Stek fisken ca 10 min. Lyft upp den på varmt serveringsfat. Hetta upp olivolja i en liten stekpanna. Fräs tomaterna ca 2 min. Blanda med kapris och salt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!