Recept av Ludwig Tjörnemo
Julens överblivna sill med potatiskräm, ost, löjrom och krispigt bröd
Ingredienser
- 150 g potatis
- 50 g hårdost - lagrad, t ex cheddar
- 50 g smör
- 0,5 dl gräddfil
- 2 krm salt
Brynt smör
- 100 g smör
Brödkrisp
- 2 skivor bröd - gärna det överblivna ifrån julbordet
- 3 msk smör
Tillbehör och garnering
- 12 potatisar - kokta, små
- 200 g löksill - eller er egen favoritsill
- 1 rödlök - liten
- 120 g löjrom
- 4 kvistar dill
- 20 g pepparrot
Gör så här
-
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Riv osten. Låt potatisen rinna av och tillsätt ost, smör och gräddfil. Vispa till en slät kräm med elvisp. Krydda med salt.
-
Brynt smör: Koka smöret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt svalna.
-
Brödkrisp: Riv eller hacka brödet i riktigt små bitar. Stek brödet i smör tills det blir gyllenbrunt och frasigt. Strö på salt. Lägg brödet på hushållspapper så att det får rinna av.
-
Skär potatisen i skivor. Skär sillen i ca 1 cm breda bitar. Skala och finhacka löken.
-
Fördela potatiskrämen mitt på tallrikarna. Lägg den skivade potatisen i en ring runt krämen och lägg på sillen. Toppa med löjrom, lök, dill och brödkrisp. Avsluta med att riva över pepparrot och skeda över det brynta smöret.