30 minuter
Julens överblivna sill med potatiskräm, ost, löjrom och krispigt bröd – gör så här:
- Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Riv osten. Låt potatisen rinna av och tillsätt ost, smör och gräddfil. Vispa till en slät kräm med elvisp. Krydda med salt.
- Brynt smör: Koka smöret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt svalna.
- Brödkrisp: Riv eller hacka brödet i riktigt små bitar. Stek brödet i smör tills det blir gyllenbrunt och frasigt. Strö på salt. Lägg brödet på hushållspapper så att det får rinna av.
- Skär potatisen i skivor. Skär sillen i ca 1 cm breda bitar. Skala och finhacka löken.
- Fördela potatiskrämen mitt på tallrikarna. Lägg den skivade potatisen i en ring runt krämen och lägg på sillen. Toppa med löjrom, lök, dill och brödkrisp. Avsluta med att riva över pepparrot och skeda över det brynta smöret.
Recept av Ludwig Tjörnemo