55555

Crema catalana är den spanska varianten av den franska crème brûléen.  

För 12 person(er)

Ingredienser

1 apelsin
6 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
1 kanelstång
8 äggulor
1,5 dl strösocker

Garnering

rårörsocker

Crema catalana – gör så här:

  1. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skär bort det yttersta skalet på apelsinen. Lägg skalet i en skål och tillsätt grädde, mjölk, vanilj och kanel. Låt dra ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggulor och socker. Sila gräddmjölken över äggblandningen och vispa ordentligt.
  3. Häll smeten i portionsformar och grädda mitt i ugnen ca 40 min, tills de stannat helt. Låt svalna och ställ formarna i kylen.
  4. Strö ett tunt lager råsocker över crema catalanan och bränn med en brännare tills sockret smält. Strö över ytterligare ett lager socker och bränn igen. ­Servera.

Recept av Christian Hellberg

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Jul