Julens crema catalana

Crema catalana är en spansk variant på crème brûlée som inte behöver tillagas i ugnen. Äggulorna och majsstärkelsen gör att den stelnar till i kylen. Här har den fått extra krydda av apelsin och nejlika utöver den traditionella kanelen.

Julens crema catalana

1. Sjud mjölk och grädde med apelsinskal och kryddor. Dra kastrullen från värmen och låt stå och dra 20 min under lock. Ta upp kryddor och apelsinskal.
2. Vispa samman äggulor, majsstärkelse och socker i en bunke tills det är ljust och fluffigt.
3. Sätt kastrullen med mjölken på värmen igen. Låt koka upp och häll den heta mjölken över äggblandningen i bunken under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på svag värme under noggrann omrörning. När krämen tjocknat något hälls den upp i ugnssäkra portionsformar. Låt krämen svalna och ställ sedan in i kyl tills den ska serveras.
4. Strö socker över crema catalanan vid servering och bränn av med brännare eller ställ formarna högst upp i ugnen på högsta grillvärme tills sockret smält och karamelliserats.

Recept från