00000

Bulgursallad med grönsaker, frukt och mandel platsar fint på ett klassiskt julbord.

För 12 person(er)

Ingredienser

1 pkt frukt blandad, torkad
3 dl bulgur
6 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
300 g morot & palsternacka
1 rödlök
1 röd paprika
50 g tomater soltorkade, i olja
1 msk rapsolja
3 grönkålsstjälkar
2 dl sötmandel

Kryddig chilisås:

3 msk chilisås
1 msk honung
0,5 dl vinäger
0,5 tsk spiskummin malen
0,5 tsk kanel malen
0,5 tsk kardemumma malen
0,5 tsk sambal oelek
0,5 apelsin skal + saft
1 tsk ingefära färsk, riven
1 dl rapsolja

Julbulgur med torkad frukt – gör så här:

  1. Skär den torkade frukten i bitar och blötlägg några timmar. Rör ihop såsen.
  2. Koka bulgur 10 min i buljong med locket på glänt.
  3. Skala och slanta rotsakerna, skala och strimla löken, skär paprika och torkade tomater i bitar. Fräs grönsakerna glansiga i olja, tillsätt 1/2 dl av fruktens blötläggningsvatten och koka sakta 5 min. Repa och hacka
    grönkålen och rör ner den.
  4. Sila och blanda ner frukten.
  5. Rör i de kokta bulgurgrynen och skållad, skalad, rostad mandel. Smaka av, blanda med chilisåsen eller ha den separat.
Fler recept med: Frukt och bär, Jul, Övrigt, Ris och gryn