Juläpplen i smördeg

Försök att sikta florsockret enbart över äppelskivorna, skydda degen runt omkring med t ex en bit bakplåtspapper. Tänk på att olika sorters äpplen suger åt sig olika mycket socker. Äpplena avnjuts med fördel varma med en kula gammaldags vaniljglass.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4 smördeg - plattor, fryst

Fyllning

  • 2 msk smör - smält
  • 0,75 dl florsocker
  • 6 äpplen - små, röda

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Tina smördegsplattorna i rumstemperatur ca 20 min. Nagga dem mitt på 4–5 gånger.

  3. Halvera, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg skivorna tätt omlott i en rad på varje botten. Pensla med smör och sikta över ca hälften av florsockret. Skär en skåra i degen runt äppelraderna, men inte rakt igenom (det är för att degen runt om ska resa sig upp under gräddningen).

  4. Grädda mitt i ugnen tills florsockret har smält, 6–8 min. Ta ut plåten och sikta över resten av florsockret. Grädda ytterligare 8–10 min. Serveras nygräddade.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!