55555

Jordnötssmör är gott på mackor, i kakor, på äpplen och smoothies och faktiskt ganska enkelt att göra hemma, men det behövs en kraftfull matberedare eller mixer.

För 3 -4 dl

Ingredienser

500 g jordnötter, naturella
1 msk kokosolja, eller rapsolja
1 krm salt
1,5 msk honung, eventuellt

Smaksättning, välj något av följande till 1 sats

1 msk chiafrön
2 msk hampafrön
1 dl mörk choklad, hackad, 70%
1 msk honung
1 tsk vaniljsocker

20 min + tid i ugn

Jordnötssmör – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Bred ut jordnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Torka/rosta mitt i ugnen 10–20 min, den längre tiden för rostat smör. Öppna ugnsluckan och släpp ut ånga. De ska vara helt torra och rostningen ska ha gett dem något mörkare och rostad färg. Låt svalna.
  2. Lägg jordnötterna i matberedare, använd mixer eller matberedare med stark motor. Spara några matskedar som hackas för att få ett mer ”chrunchy” smör. Mixa nötterna och stanna motorn då och då och skrapa ner nötmassan från kanten. Efter ca 5 min börjar smöret klumpa ihop sig till en boll, och därefter blir det krämigt och varmt av friktionen. Blanda ner salt och kokosolja eller rapsolja. Rapsoljan ger ett mjukare smör, särskilt när det är kylt. Mixa ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt eventuella smaktillsatser och mixa 10–30 sekunder. Tillsätt eventuellt hackade nötter. Fyll smöret i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl.

Hållbarhet

Smören håller 3–4 veckor i kyl.

Jordnötssmör passar till

Jordnötssmör är energirikt och nyttigt, eftersom nötter innehåller mycket omättade och fleromättade oljor, protein och mineraler. Därför passar jordnötssmör riktigt bra tillsammans med exempelvis en frukt för ett optimalt balanserat mellanmål.

Ät tillsammans med äppelklyftor, boosta smoothies med en klick av jordnötssmöret, bred på kex eller gör en klassiskt amerikansk peanut butter & jelly-sandwich med jordgubbssylt.

 Jag använder nötsmör ofta, till exempel till glass. Då värmer jag det några sekunder i mikron. Ett favoritmellanmål är nötsmör och banan på rågbröd. Jag använder även nötsmör i kombination med vanligt smör eller olja i paj- och kakdegar, det ger extra god smak, säger Gunilla von Heland, matredaktör.

Nötsmör av andra sorters nötter

Principen för att göra nötsmör är den samma för alla naturella nötter. Det som gör skillnad är själva nötterna, hur mycket de är rostade och eventuell smaksättning. Jordnötter ger det mjukaste smöret, så där behöver man inte tillsätta lika mycket olja. Smöret har mycket smak i sig, men du kan också välja att söta och/eller smaksätta det. De smaksatta smören blir något fastare.

nötsmör

Foto: Per Ranung

Fler recept med: Mellanmål