Jordnötsparfait (glasstårta) med chokladsås och jordnötsbräck

Recept på jordnötsparfait, en sorts glasstårta, med chokladsås och jordnötsbräck. Salt, sött och choklad gör parfaiten till en dröm för alla jordnötsälskare.

För 10 personer:

Ingredienser

7 digestivekex
1 dl jordnötter
100 g smör

Parfait:

5 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl florsocker
2 dl jordnötssmör

Chokladsås:

1 dl kakao
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk smör
1 krm salt

Jordnötsbräck:

1 dl strösocker
1 dl jordnötter

40 minuter + 8 timmar i frysen

Jordnötsparfait med chokladsås och jordnötsbräck – gör så här:

  1. Botten: Smula kexen och finhacka jordnötterna. Smält smöret. Blanda kex, jordnötter och smör. Sätt fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Platta ut blandningen i formen.
  2. Parfait: Lättvispa grädden. Vispa äggulor och socker i en annan skål och blanda ner jordnötssmöret. Rör ut lite av grädden i jordnötskrämen. Tillsätt sedan resten av grädden. Rör inte för mycket, då kan krämen spricka. Häll smeten över bottnen och täck med plastfolie. Ställ i frysen ca 8 timmar.
  3. Chokladsås: Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull. Koka ihop till en simmig chokladsås, ca 5 min. Rör ner smör och salt. Låt svalna.
  4. Bräck: Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Tillsätt jordnötterna och blanda runt försiktigt. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna.
  5. Tina jordnötsparfaiten ca 1 timme i kylen före servering. Häll på chokladsås och bryt över jordnötsbräck. 

Recept av Ulla Karlström

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt