40 minuter + 8 timmar i frysen
Jordnötsparfait med chokladsås och jordnötsbräck – gör så här:
- Botten: Smula kexen och finhacka jordnötterna. Smält smöret. Blanda kex, jordnötter och smör. Sätt fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Platta ut blandningen i formen.
- Parfait: Lättvispa grädden. Vispa äggulor och socker i en annan skål och blanda ner jordnötssmöret. Rör ut lite av grädden i jordnötskrämen. Tillsätt sedan resten av grädden. Rör inte för mycket, då kan krämen spricka. Häll smeten över bottnen och täck med plastfolie. Ställ i frysen ca 8 timmar.
- Chokladsås: Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull. Koka ihop till en simmig chokladsås, ca 5 min. Rör ner smör och salt. Låt svalna.
- Bräck: Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Tillsätt jordnötterna och blanda runt försiktigt. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna.
- Tina jordnötsparfaiten ca 1 timme i kylen före servering. Häll på chokladsås och bryt över jordnötsbräck.
Recept av Ulla Karlström