3.13.13.13.13.1

Jordnötsöverbakad lax och savojkålssallad med ingefära och chili är en fräsch bjudrätt med lax under knaprigt nöttäcke. En smakrik sallad är allt som behövs till.

För 4 personer:

Ingredienser

4 bitar laxfilé, à 170 g
2 krm salt, + 2 krm
50 g jordnötter
150 g jordnötssmör
1 msk bladpersilja, hackad

Sallad:

450 g savojkål
150 g rättika
2 morötter
1 röd chili, t ex spansk peppar
30 g ingefära, färsk
3 msk lime, pressad
3 msk sesamfrön
2 msk sesamolja
1 tsk salt

Garnering:

smörgåskrasse

20 minuter + 25 minuter i ugn

Jordnötsöverbakad lax med ingefära och chili – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125° varmluft. Lägg laxen i en ugnssäker form och krydda med 2 krm salt. Grovhacka jordnötterna. Blanda jordnötssmöret med jordnötter och persilja. Krydda med 2 krm salt. Tryck ut röran på laxen.
  2. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt laxen vila 2–3 min före servering.
  3. Sallad: Strimla savojkålen. Skala och strimla rättika och morötter. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv ingefäran. Blanda samtliga ingredienser till salladen och krydda med salt. Låt salladen marinera ca 10 min före servering.
  4. Garnera med smörgåskrasse. Servera laxen med salladen.
Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter, Lax