00000

En svensk gräddig Kvibille eller Bleu Cendré, som är en fransk getmjölksost, passar bra till jordnötskex och madeira.

För 4 kakor

Ingredienser

Jordnötskex

75 g smör, rumstempererat
2 msk strösocker
2 msk mörkt muscovadosocker, eller farinsocker
1 msk mörk sirap
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 1/2 jordnötter

Tillbehör

blåmögelost
torkad frukt
nötter

15 min + 15 min i ugn

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, socker, muskovadosocker
och sirap . Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i smöret och blanda till en deg.

2. Dela degen i fyra bitar. Forma till bollar. Platta ut dem till runda plattor, ca ó cm tjocka, på en plåt med baklåtspapper. Grovhacka jordnötterna och strö dem över rundlarna. Kavla in nötterna så att de fastnar i degen.

3. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut och låt svalna på galler. Bryt kakorna i bitar. Servera osten med jordnötskex, torkad frukt och nötter.