00000

En svensk variant av tiramisu. Den smakar nästan som jordgubbstårta. Vill du ha mer vuxen smak kan du smaksätta krämen med amaretto eller punsch.

För 10 personer:

Ingredienser

1 paket savoiardikex (200 g)
500 g jordgubbar + 500 g

Vaniljkräm:

1 vaniljstång
2 ägg
1 dl strösocker
0,5 ask mascarponeost (à 250 g)
1 dl turkisk yoghurt

Garnering:

2 msk florsocker
100 g vit choklad

25 minuter

Jordgubbstiramisu – gör så här:

  1. Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Dela äggen. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön vitt och pösigt med elvisp.
  2. Vaniljkräm: Vispa ihop mascarpone och yoghurt och vänd ner i äggvispet. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.
  3. Snoppa jordgubbarna. Mixa hälften med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!)
  4. Tärna resten. Häll jordgubbssåsen i en form och doppa kexen runt om. Fördela kexen i glasen (bryt isär dem om det behövs). Ringla över den sås som eventuellt blir över.
  5. Fördela vaniljkräm över. Ställ i kylen ca 1 timme. Ta ut och toppa med resterande jordgubbar. Pudra över florsocker. Hyvla över choklad.

Att dricka till

Servera gärna desserten med ett sött pärlande vitt vin. Exempelvis Castion Moscato dÁsti 2014 (7873) Italien, 90 kr. Hittar du inte detta vin på Systembolaget – fråga personalen om ett liknande!

Bonniers stora bakbok – ett måste i varje bakande hem! 

Bonniers stora bakbok 2017