Jordgubbstårta med chokladbottnar

3.93.93.93.93.9

Baka en jordgubbstårta till midsommar. Den här tårtan är lättbakad och en sagolikt god midsommartårta. Men kan så klart ätas när som helst!

För 14 bitar

Ingredienser

4 ägg
4 dl strösocker
200 g smör
150 g mörk choklad (70%)
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
5 dl mellangrädde alt vispgrädde
2 1/2 msk florsocker
1 liter jordgubbar

20 min + 40 min i ugnen + minst 4 tim i kylen

Jordgubbstårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa snabbt ihop ägg och socker.
  3. Dela smöret i bitar. Bryt chokladen i mindre bitar. 
Smält smör och choklad i en 
skål över vattenbad eller i mikron (ca 2 min på 600 W).
  4. Tillsätt chokladsmeten till äggsmeten.
  5. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt med en gaffel 
i en separat bunke.
  6. Sikta mjölblandningen genom en sil i smeten. Blanda med en slickepott (här hittar du en slickepott från Roy Fares).
  7. Smörj en kakform med löstagbar kant (24 cm i diam). Ströa med kakao och häll i smeten.
  8. Baka mitt i ugnen ca 40 min. Provstick – kakan ska vara fast men ändå lite kladdig.
  9. Låt kakan svalna och ställ 
i kylen. Det är viktigt att kakan 
är kall när man delar den (och 
om den går sönder lite är det inte 
hela världen…).
  10. Dela kakan i 3 tårtbottnar. Vispa grädde och florsocker.
  11. Ansa och snoppa jordgubbar-na. Mosa 1/3 av dem grovt. Vänd in moset i grädden.
  12. Bred jordgubbsgrädde mellan tårtlagren och på toppen. Garnera med resterande jordgubbar.
Fler recept med: Midsommar, Övrigt, Svenskt, Tårtor