00000

Recept på jordgubbstårta på mandelbotten med vit chokladkräm och kardemumma. En söt och somrig tårta toppad med färska jordgubbar och bigarråer som passar sommarens fester. Frys gärna mandelmassan så går den enklare att riva.

För 10-12 personer:

Ingredienser

500 g mandelmassa
4 ägg
1 lime, ekologisk
3 msk potatismjöl

Vit chokladkräm med kardemumma:

3 dl vispgrädde
1 dl yoghurt, turkisk
2 tsk kardemummakärnor
100 g choklad, vit

Garnering:

300 g jordgubbar
200 g bigarråer, eller körsbär

20 minuter + 20 minuter i ugn

Jordgubbstårta på mandelbotten med vit chokladkräm med kardemumma – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt och blanda med äggen. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner limeskal och -saft samt potatismjöl i mandelmasseblandningen och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 20 min tills den fått fin färg. Låt kakan kallna.
  3. Chokladkräm: Vispa grädden tjock. Vispa upp yoghurten hastigt så att den blir slät. Blanda ner i grädden. Mortla kardemumman och blanda ner i gräddblandningen. Finriv chokladen och vänd ner den i gräddblandningen.
  4. Bred krämen över bottnen. Snoppa och halvera eller skiva jordgubbarna. Toppa tårtan med jordgubbar och bigarråer.
Fler recept med: Bakning, Tårtor