Jordgubbstårta med persikokompott

Jordgubbstårta med persikokompott är saftig och passar perfekt efter midsommarmaten.
Foto: Emmy Lundström

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 g smör

Fyllning

  • 6 persikor
  • 0,5 dl rårössocker
  • 1 msk citron - pressad

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 persikor
  • 0,5 l jordgubbar

Garnering

  • fläderblommor

Gör så här

  1. Fyllning: Kärna ur och skär persikorna i bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt socker och citronsaft. Koka utan lock ca 10 min. Låt kompotten kallna.

  2. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i äggblandningen. Koka upp mjölk och smör och rör ner i smeten. Blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35–40 min. Låt kallna.

  4. Vispa grädden. Kärna ur och skär persikorna i klyftor. Snoppa jordgubbarna.

  5. Skär kakan i två bottnar. Fördela persikokompotten på den undre bottnen. Lägg på den andra bottnen och toppa med grädde, jordgubbar och persikor. Garnera med fläderblommor.

Recept av Alexandra Vikström och Emmy Lundström

Recept för en hel midsommarmeny

En klassisk midsommarmeny med matjessill, färskpotatis och jordgubbstårta - fest med lite ny twist. Både lättlagat och supergott! Alla recept hittar du nedan:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!