40 minuter + 8 timmar i frys + 2 timmar i kyl
Jordgubbstårta med italiensk maräng – gör så här:
- Italiensk maräng: Koka 3 dl socker och vatten i en kastrull till 124°. Vispa under tiden äggvitor och 3 msk socker. Det ska bli bubbligt, förstadiet till marängsmet. Häll den heta lagen i smeten under vispning. Vispa till en tjock och blank smet. Fortsätt vispa tills smeten svalnat.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Snoppa och mixa jordgubbarna i matberedare. Koka upp 1 dl av jordgubbsmoset i en kastrull. Ta upp och låt gelatinet smälta i moset. Vänd ner i resten av jordgubbsmoset.
- Vispa grädden. Vänd ner marängsmeten i jordgubbsmoset och slutligen den vispade grädden.
- Fördela smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Släta till ytan och ställ in i frysen. Frys tills den är helt genomfrusen, ca 8 timmar.
- Ta tårtan ur frysen 2 timmar före serveringen och ställ i kylen.
- Lossa tårtan från formen. Garnera med jordgubbar skurna i klyftor och hackade pistaschnötter.