Jordgubbstårta med apelsin och mandeltoppar

Recept på jordgubbstårta med apelsin och mandeltoppar. Bottnarna till tårtan går bra att baka i förväg och frysa in, men vänta med mandelmassetopparna. Hela tårtan kan göras färdig dagen innan den ska ätas och förvaras i kylskåpet.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 apelsin - rivet skal
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g mandelmassa

Fyllning

  • 2 gelatinblad
  • 1,5 dl apelsin - pressad saft
  • 3 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 l jordgubbar
  • 1 dl äppelgelé - eller rödvinbärsgelé

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa 2 ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, mjölk, apelsinskal och mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant ca 26 cm i diameter.

  2. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Lossa kakan från formen och låt den svalna.

  3. Höj ugnstemperaturen till 250°. Riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa och 1 ägg. Fyll smeten i en spritspåse med krusig tyll. Lägg kakbottnen på en bakpappersklädd plåt. Spritsa mandelmassan i små toppar runt om kakan. Grädda mitt i ugnen 6–8 min tills topparna fått fin färg. Låt kallna.

  4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm 1 dl apelsinsaft och socker. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften. Låt kallna. Vispa grädden och blanda med apelsinsaften. Droppa resten av apelsinsaften på tårtbotten.

  5. Ansa och halvera jordgubbarna. Fördela moussen på tårtan och täck med jordgubbar. Smält gelén och ringla över jordgubbarna. Ställ tårtan i kylskåpet tills den ska serveras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!