Jordgubbstårta

3.93.93.93.93.9

Recept på klassisk jordgubbstårta med vaniljkräm. Med en hembakad tårtbotten når man också upp i en högre smakdivision än de färdigköpta. Gelétäckta jordgubbar på toppen ger tårtan ett proffsigt intryck.

För 12 bitar:

Ingredienser

1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg, medelstora
2 dl strösocker
1,5 msk ströbröd

Vaniljkräm:

4 dl mjölk
3 msk strösocker
3,5 msk majsstärkelse, Maizena
3 äggulor
0,5 vaniljstång

Fyllning:

400 g jordgubbar, fint skurna
2 msk strösocker

Gelé:

4 gelatinblad
0,75 dl jordgubbssaft, konc
1,25 dl vatten

Garnering

1 liter jordgubbar
2,5 dl vispgrädde
50 g mandelspån, rostade

1 timme + 35 min i ugn + 1 timme i kyl

Jordgubbstårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker ca  5 min så att blandningen blir riktigt ljus och pösig. Sockret ska ha löst sig helt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda väl. Häll upp i formen och släta ut till ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 35 min.
  2. Låt tårtbottnen kallna och skär den sedan i 3 bottnar. Jämna eventuellt till den översta om den blivit ojämn under gräddningen.
  3. Vaniljkräm: Blanda mjölk, socker, majsstärkelse och äggulor samt vaniljstång skuren på längden i en kastrull. Värm under vispning tills den första kokbubblan syns. Häll snabbt upp i en skål och kyl i ett vattenbad. Ta upp vaniljstången och skrapa ut fröna.
  4. Snoppa och hacka jordgubbarna. Blanda dem med sockret. Bred lite vaniljkräm på den understa botten och fördela  jordgubbarna ovanpå. Lägg på mittentårtbotten och bred på det mesta av vaniljkrämen på den. Lägg på den översta botten, bred på ett tunt lager vaniljkräm och lägg ut jordgubbar i önskad form och mönster.
  5. Vispa grädde och täck kanterna runtom med ett jämnt lager. Täck tårtans sidor med mandelspån. Lägg resten av den vispade grädden i en sprits och spritsa en kant längst upp.
  6. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda saft och 4/5 av vattnet. Ta upp gelatinbladen och värm dem tillsammans med resten av vattnet på låg värme i en kastrull eller i en skål i mikron. Rör ner det försiktigt i saftblandningen och ställ det i kylen 2-3 min. Gelén får inte bli helt stel utan bara börja bli fast så att den går att skeda upp på jordgubbarna. Täck jordgubbarna med gelé och ställ tårtan i kylen ca 1 timme före servering.
Kökstipset! Tårtbottnar, eller anslag som de kallas, är lätta att göra och går bra att ha färdiga i frysen.
Fler recept med: Bakning, Bröllop, Dop, Student, Tårtor