55555

Jordgubbssorbet med kardemummabiskvier passar bra som dessert efter något grillat. Gör gärna flera satser sorbet när det är jordgubbstider. Perfekt att svalka sig med i sommarvärmen. Biskvierna går utmärkt att frysa.

För 4 pers:

Ingredienser

600 g jordgubbar
0,5 gelatinblad
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
2 msk flädersaft, konc eller pressad citron

Biskvier, ca 50 st:

150 g mandelmassa
1 äggvita
2 krm kardemumma, stött

Tillbehör:

3 dl jordgubbar

40 minuter + 8 minuter i ugn + 2 timmar i frys

Jordgubbssorbet med biskvier – gör så här:

  1. Kardemummabiskvier: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan fint och blanda med äggvita och kardemumma. Lägg smeten i en spritspåse med liten tyll. Spritsa ut små biskvier på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.
  2. Sorbet: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka ihop till 1 dl, ca 5 min. Låt svalna.
  3. Snoppa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Mixa dem till en puré tillsammans med sockerlagen. Värm lite av jordgubbs­purén i en kastrull. Ta upp gelatinbladet och låt smälta i purén. Blanda ner i resten av purén. Tillsätt fläder­saften. Frys blandningen i glassmaskin. Lägg över i en skål och ställ i frysen ca 1 timme.
  4. Servera sorbeten med skivade jordgubbar och mandelbiskvier.