Jordgubbssoppa

Jordgubbssoppa är en svalkande dessertsoppa! Ljuvlig efter grillen-dessert som kan göras i förväg och stå kall i kylen. Passa på att grilla några marshmallows innan grillglöden helt falnat och servera till soppan.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 350 g jordgubbar - + 400 g
  • 0,5 citron
  • 50 g muscovadosocker - mörkt
  • 0,5 vaniljstång
  • 1,5 dl muscatvin - t ex Nivole

Tillbehör

  • 12 marshmallows - stora
  • ev mynta - eller citronmeliss

Gör så här

  1. Snoppa och skär ca 350 g jordgubbar i bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 1 msk saft.

  2. Lägg jordgubbarna i en skål och blanda med citronskal, ­citronsaft, socker, snittad vaniljstång och vin. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme, så jordgubbarna vätskar sig. Ställ in i kylen ca 2 timmar.

  3. Ta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i jordgubbarna. Mixa till en slät soppa.

  4. Snoppa och skär 400 g jord­gubbar i skivor strax före servering. Blanda ner i soppan.

  5. Trä upp marshmallows på ­tunna grillspett. Grilla dem 2–3 sekunder på varje sida. Servera dem till soppan. Garnera ev med mynta eller citronmeliss.

Recept av Charlotte Jenkinson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!