00000

Jordgubbssoppa är en svalkande dessertsoppa! Ljuvlig efter grillen-dessert som kan göras i förväg och stå kall i kylen. Passa på att grilla några marshmallows innan grillglöden helt falnat och servera till soppan.

För 6 personer:

Ingredienser

350 g jordgubbar + 400 g
0,5 citron
50 g muskovadosocker mörkt
0,5 vaniljstång
1,5 dl muscatvin t ex Nivole

Tillbehör:

12 marshmallows stora
ev mynta eller citronmeliss

15 minuter + 3 timmar vila

Jordgubbssoppa – gör så här:

  1. Snoppa och skär ca 350 g jordgubbar i bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 1 msk saft.
  2. Lägg jordgubbarna i en skål och blanda med citronskal, ­citronsaft, socker, snittad vaniljstång och vin. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme, så jordgubbarna vätskar sig. Ställ in i kylen ca 2 timmar.
  3. Ta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i jordgubbarna. Mixa till en slät soppa.
  4. Snoppa och skär 400 g jord­gubbar i skivor strax före servering. Blanda ner i soppan.
  5. Trä upp marshmallows på ­tunna grillspett. Grilla dem 2–3 sekunder på varje sida. Servera dem till soppan. Garnera ev med mynta eller citronmeliss.

Recept av Charlotte Jenkinson