4.34.34.34.34.3

Jordgubbsrulltårta med jordgubbsfrosting är en lättbakakd kaka. Den supergoda frostingen gör klassiska rulltårtan kalasgod.  

För 16 bitar:

Ingredienser

2 ägg, små
0,75 dl strösocker, + 2 msk
1 msk mjölk
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Smörkräm:

100 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Fyllning:

1 dl jordgubbssylt

Jordgubbsfrosting:

50 g smör, rumsvarmt
100 g färskost, naturell
1,75 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk jordgubbspuré, (av mixade jordgubbar

Garnering:

jordgubbar
blommor, ätliga

30 minuter

Jordgubbsrulltårta med jordgubbsfrosting – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och 3/4 dl socker pösigt. Tillsätt mjölken. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner det i smeten.
  2. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt, 30 x 40 cm. Bred ut smeten på papperet. Grädda mitt i ugnen 3-4 min. Lägg ett bakplåtspapper på köksbänken och strö på 2 msk socker. Stjälp upp den gräddade bottnen på papperet. Låt svalna 2–3 min.
  3. Dra bort papperet som kakan gräddats på, men lägg tillbaka det på kakan tills den kallnat helt, annars är det lätt att kakan torkar och spricker. Lägg gärna över en fuktig kökshandduk så håller sig kakan mjuk.
  4. Smörkräm: Vispa ihop alla ­ingredienser till krämen.
  5. Skär bort kanterna på kakan. Bred smörkrämen över kakan. Mixa jordgubbssylten om det är stora bitar i och bred den över smörkrämen. Rulla ihop kakan på ­längden. Skär rullen i två bitar och ­linda in dem i plastfolie. Lägg ­rullarna i frysen ca 20 min, så är det lättare att skära i bitar.
  6. Frosting: Vispa smör och ­färskost poröst. Tillsätt florsocker, ­vaniljsocker och jordgubbspuré. Vispa 1–2 min, tills frostingen känns fluffig.
  7. Skär rulltårtan i skivor. Spritsa jordgubbsfrosting på skivorna och garnera med jordgubbar och blommor.
Fler recept med: Bakelser, Bakning, Frukt och bär