Jordgubbsparfait-tårta med hasselnötsbotten

4.94.94.94.94.9

Jordgubbsparfaittårta med hasselnötsbotten är en riktig sommartårta - lättfixad och supersmarrig! Det är mycket jordgubbar i förhållande till den lilla mängden socker i parfaiten. Den blir då lite "frasig" men smälter snabbt i munnen.

För 10 personer:

Ingredienser

3 dl hasselnötter, gärna rostade och skalade
8 dadlar, urkärnade
1 msk nutella
1 krm salt

Jordgubbsparfait:

1 liter jordgubbar, (500 g)
0,5 dl strösocker
5 äggulor
1,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
0,5 dl punsch

Topping:

2 dl bär, t ex jordgubbar, blåbär och hallon
ätbara blommor, t ex penséer

20 minuter + 5 timmar i frys

Jordgubbsparfait-tårta – gör så här:

  1. Mixa hasselnötterna till ett fint pulver. Tillsätt dadlar, nutella och salt och mixa ihop. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.
  2. Snoppa jordgubbarna och mosa dem med sockret till ett grovt mos. Vispa äggulor och florsocker poröst. Tillsätt jordgubbsmoset. Vispa grädden. Blanda ner den och punschen i bärmoset.
  3. Häll smeten över hasselnötsbottnen. Frys ca 5 timmar, tills parfaiten stelnat. Ställ parfaiten i kylen ca 1 timme före servering. Lossa tårtan från formen, garnera med bär och blommor.

Nutella och palmolja?

  • Det som är viktigt när man köper produkter med palmolja, är att kontrollera att det är 100% certifierad palmolja, som inte bidrar till skövling av regnskog.
  • Hittar du ingen hasselnötskräm nära dig med 100% certifierad palmolja kan du göra din egna nutella. Klicka här för recept! 
Fler recept med: Bakning, Frukt och bär, Tårtor