Jordgubbsparfait-tårta med hasselnötsbotten

Jordgubbsparfaittårta med hasselnötsbotten är en riktig sommartårta - lättfixad och supersmarrig! Det är mycket jordgubbar i förhållande till den lilla mängden socker i parfaiten. Den blir då lite "frasig" men smälter snabbt i munnen.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dl hasselnötter - gärna rostade och skalade
  • 8 dadlar - urkärnade
  • 1 msk nutella
  • 1 krm salt

Jordgubbsparfait

  • 1 l jordgubbar - (500 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl punsch

Topping

  • 2 dl bär - t ex jordgubbar, blåbär och hallon
  • ätbara blommor - t ex penséer

Gör så här

  1. Mixa hasselnötterna till ett fint pulver. Tillsätt dadlar, nutella och salt och mixa ihop. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.

  2. Snoppa jordgubbarna och mosa dem med sockret till ett grovt mos. Vispa äggulor och florsocker poröst. Tillsätt jordgubbsmoset. Vispa grädden. Blanda ner den och punschen i bärmoset.

  3. Häll smeten över hasselnötsbottnen. Frys ca 5 timmar, tills parfaiten stelnat. Ställ parfaiten i kylen ca 1 timme före servering. Lossa tårtan från formen, garnera med bär och blommor.

Nutella och palmolja?

Det som är viktigt när man köper produkter med palmolja, är att kontrollera att det är 100% certifierad palmolja, som inte bidrar till skövling av regnskog.

Hittar du ingen hasselnötskräm nära dig med 100% certifierad palmolja kan du göra din egna nutella. Klicka här för recept! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!