Midsommar utan jordgubbar finns väl knappt. I år blir det en jordgubbsparfait med mandelflarn.

För 1 sats(er)

Ingredienser

500 g jordgubbar
0,5 vaniljstång
1,5 dl strösocker
5 äggulor
5 dl vispgrädde
4 msk persikolikör
1 rund form med löstagbar kant, 26 cm i diameter

Mandelflarn:

50 g smör
2 msk strösocker
2,5 msk glykos
60 g sötmandel

Tillbehör:

jordgubbar

1. Ansa och dela jordgubbarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med vaniljstång snittad på längden och 1/2 dl socker. Värm försiktigt tills det börjar sjuda. Ta upp vaniljstången och skrapa ner kärnorna. Kör jordgubbarna några sekunder med mixerstav eller i mixer. Låt massan kallna.
2. Vispa 1 dl socker och äggulor pösigt. Vispa grädden och blanda med äggulevispet samt den kalla jordgubbsmassan. Smaksätt med persikolikör.
3. Häll smeten i en form och täck med plast. Ställ i frysen minst 4 timmar.
4. Mandelflarn: Sätt ugnen på 175°. Blanda smör, socker och glykos i en kastrull och värm försiktigt. Finhacka mandeln och blanda ner den i kastrullen. Rör till en smet.
5. Klicka ut knappt 1 msk i taget glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda flarnen mitt i ugnen 8-10 min tills de fått färg. Låt dem svalna på papperet.
6. Servering: Ta ut parfaiten ur frysen minst 30 min före servering. Lossa formens kant och stjälp upp parfaiten på ett fat. Garnera med mandelflarn antingen hela eller i bitar lagda som mosaik. Servera med extra jordgubbar.