1. Parfait: Vispa grädden, men inte för hårt. Vispa ihop ägg, äggulor och socker med elvisp, i vattenbad, till riktigt pösig konsistens. Häll jordgubbsvodkan i äggvispet.
2. Vänd ner äggvispet i grädden med en slickepott. Fördela blandningen i 6 portionsformar, som rymmer minst 1 dl. Täck över med plastfolie och ställ i frysen minst 2 timmar.
3. Jordgubbsvanilj: Skölj, snoppa och klyfta jordgubbarna. Snitta vaniljstången på längden. Blanda jordgubbar, vaniljstång, vatten och socker i en liten kastrull. Låt sjuda utan lock 5–10 min tills jordgubbarna mjuknat. Låt svalna och plocka bort vaniljstången.
4. Servera parfaiten direkt från frysen med jordgubbsvaniljen.
Jordgubbsparfait
Klä portionsformar av porslin eller aluminium med plastfilm, eller häll smeten direkt i muffinsformar av silikon. Parfaiten trycks lätt ur silikonformarna som placeras upp och ner på skärbräda eller serveringsfat, någon minut före servering.
För 6 person(er)
Ingredienser
Parfait:
2 dl | vispgrädde |
1 | ägg |
2 | äggulor |
0,5 dl | strösocker |
2 msk | jordgubbsvodka |
Jordgubbsvanilj:
200 g | jordgubbar, färska |
0,5 | vaniljstång |
1 dl | vatten |
1 dl | strösocker |