Jordgubbspaj

Under de söta skivade jordgubbarna ligger en krämig fyllning med vanilj- och pistaschnötter.
Allt om Mat

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 citron - rivet skal
  • 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 25 g pistaschnötter
  • 250 g jordgubbar

Garnering

  • citronmeliss

Gör så här

  1. Hacka samman mjöl, smör och citronskal i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i pajform, ca 26 cm, och låt vila i kylskåp ca 30 min. Nagga pajskalet. Sätt ugnen på 225°.

  2. Skåra och skrapa ur vaniljstången. Koka upp 2 dl grädde med vaniljstång och vaniljfrön. Ta kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången. Rör ner äggulor och socker och sjud på svag värme så att krämen tjocknar, den får inte koka. Låt kallna.

  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10–15 min.

  4. Vispa resten av grädden. Hacka pistaschnötterna. Snoppa jordgubbarna och skiva dem. Vänd ner grädde och nötter i vaniljkrämen och lägg i pajskalet. Toppa med jordgubbar och garnera med citronmeliss.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!