Jordgubbsmousse

Jordgubbsmoussen går utmärkt att göra flera dagar före serveringen och förvara i frysen. Temperera moussen ca 30 min i kylskåp innan
den läggs upp på tallrikar med de goda såserna.

1. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna tillsammans med sockret (dl) och passera dem sedan genom en sil.
Ta upp gelatinbladen och smält dem tillsammans med lite av jordgubbarna i en kastrull.
2. Vispa grädden. Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt socker (msk) och vispa ytterligare en liten stund. Blanda ner det avsvalnade gelatinet i resten av jordgubbarna och grädden. Vänd sedan ner äggvitan.
3. Fördela moussen i 8 plastfolieklädda pastejformar som rymmer ca 1 dl. Täck över med plastfolie och ställ dem i frysen över natten.
4. Vaniljsås: Blanda mjölk, grädde och socker i en kastrull. Vispa ner äggulor och låt sjuda under omrörning på låg värme utan att det kokar. Smaka av med vaniljsocker. Låt kallna.
5. Jordgubbssås: Mixa jordgubbarna med socker till en slät sås.
Passera genom en sil.
6. Mintsirap: Lägg myntabladen i kokande vatten endast 10 sekunder.
Kyl bladen i isvatten. Låt dem rinna av väl.
7. Koka socker och vatten i en kastrull till en simmig sockerlag. Mixa myntabladen i sockerlagen med olja.
8. Låt moussen tina i kylen ca 30 min före servering. Ta upp jordgubbsmoussen ur formarna. Fördela formarna på tallrikar. Häll försiktigt på vanilj- och Jordgubbssås. Droppa i lite myntasirap.
Garnera med skivade jordgubbar och färska myntablad.

Recept från