55555

En riktig sommardessert! Kolakakor och inkokt rabarber kan ­göras dagen före servering, men jordgubbsmoussen blir bäst om den görs samma dag. Kakorna går bra att frysa.

För 4 personer:

Ingredienser

2 gelatinblad
1 dl vispgrädde
100 g färskost, naturell (30 %)
150 g jordgubbar
2 äggulor
0,5 dl florsocker
1 tsk limeskal, rivet

Kolakakor, ca 35 kakor:

125 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk muscovadosirap
3 dl vetemjöl, (180 g)
0,5 tsk bikarbonat

Rabarber:

250 g rabarber
1 dl strösocker
1 dl vatten
0,5 vaniljstång
1 dl vitt vin, sött

Tillbehör:

0,5 liter jordgubbar

1 timme + 1 timme i kyl + 12 minuter i ugn

Jordgubbsmousse med tillbehör – gör så här:

  1. Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden fast och blanda med färskosten. Snoppa och mixa jordgubbarna till en puré med mixerstav. Vispa äggulor och florsocker. Vänd ner jordgubbspuré, gräddblandning, och limeskal.
  2. Ta upp gelatinbladen och smält dem i lite av moussen i en kastrull. Rör snabbt ner gelatinblandningen i resten av moussen. Ställ den i kylen ca 1 timme.
  3. Kakor: Sätt ugnen på 200°.Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Dela degen i fyra lika stora bitar. Rulla ut varje bit till en ca 35 cm lång rulle. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lätt med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Skär längderna när de fortfarande är varma i ca 1 cm breda, lite sneda bitar.
  4. Rabarber: Ansa och skär rabarbern i 1 cm stora bitar. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Snitta vaniljstången. Skrapa ut fröna i sockerlagen. Låt koka ca 5 min. Lägg i rabarbern och koka ca 2 min. Låt kallna och tillsätt vinet.
  5. Skär jordgubbarna i skivor. Fördela rabarbern i glas och lägg på mousse och jordgubbar. Smula över kolakakor.