Jordgubbsmousse med Vaniljsås och Mintsirap

Jordgubbsmoussen går utmärkt att göra flera dagar före serveringen och förvara i frysen. Temperera moussen ca 30 min i kylskåp innan den läggs upp på tallrikar med de goda såserna.
Allt om Mat

Jordgubbsmousse

  • 3 gelatinblad
  • 400 g jordgubbar - osockrade
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggvita
  • 2 msk strösocker

Vaniljsås

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1 msk vaniljsocker

Jordgubbssås

  • 200 g jordgubbar - frysta
  • 0,5 dl florsocker

Mintsirap

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl myntablad - löst packade
  • 1 tsk rapsolja

Till garnering

  • jordgubbar - färska
  • myntablad

Gör så här

  1. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna tillsammans med sockret och passera dem sedan genom en sil. Ta upp gelatinbladen och smält dem tillsammans med lite av jordgubbarna i en kastrull.

  2. Vispa grädden. Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt lite socker och vispa ytterligare en liten stund. Blanda ner det avsvalnade gelatinet i resten av jordgubbarna och grädden. Vänd sedan ner äggvitan.

  3. Fördela moussen i plastfolieklädda pastejformar som rymmer ca 1 dl. Täck över med plastfolie och ställ dem i frysen över natten.

  4. Vaniljsås: Blanda mjölk, grädde och socker i en kastrull. Vispa ner äggulor och låt sjuda under omrörning på låg värme utan att det kokar. Smaka av med vaniljsocker. Låt kallna.

  5. Jordgubbssås: Mixa jordgubbarna med socker till en slät sås. Passera genom en sil.

  6. Mintsirap: Lägg myntabladen i kokande vatten endast 10 sekunder. Kyl bladen i isvatten. Låt dem rinna av väl.

  7. Koka socker och vatten i en kastrull till en simmig sockerlag och det återstår ca 1 dl. Mixa myntabladen i sockerlagen med olja.

  8. Låt moussen tina i kylen ca 30 min före servering. Ta upp jordgubbsmoussen ur formarna. Fördela formarna på tallrikar. Häll försiktigt på vanilj- och Jordgubbssås. Droppa i lite myntasirap. Garnera med skivade jordgubbar och färska myntablad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!