Jordgubbsgräddkola

Jordgubbsgräddkola är en precis lagom segmjuk kola som får jordgubbssmak av frystorkade jordgubbar. Använd termometer för perfekt resultat.
Jordgubbar och grädde i julgodisform.
Jordgubbar och grädde i julgodisform. Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl sirap - ljus
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt

Garnering

  • 3 msk jordgubbar - frystorkade, i bitar

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp över låg värme under omrörning tills sockret lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel. Öka värmen något och låt koka till 125°.

  2. Häll smeten i en form, ca 10 x 15 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över de torkade jordgubbarna. Sjunker de ner i kolan kan du vänta någon minut tills kolan har stelnat så att de inte sjunker ner men ändå fastnar. Låt kallna och stelna.

  3. Skär kolan i rutor med en smord kniv. Linda in dem i bakplåtspapper.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!