Jordgubbs- och marängpaj

Av överbliven smet kan man baka maränger i 100° tills de torkat.
Allt om Mat

Pajdeg

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 1 äggula
  • 0,5 msk vatten - kallt

Jordgubbscurd

  • 100 g jordgubbar
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 äggulor
  • 2 msk smör

Balsamicosorbet

  • 1 vaniljstång - (frön och stång)
  • 0,5 balsamvinäger - (lagrad)
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl honung

Italiensk maräng

  • 2 äggvitor
  • 0,5 tsk citron - pressad
  • 1 dl strösocker - (+ 2 msk)
  • 2 msk vatten

Tillbehör

  • jordgubbar - färska
  • mynta

Gör så här

  1. Hacka samman vetemjöl och smör i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila minst 30 min i kylen. Gör under tiden jordgubbscurden.

  2. Jordgubbscurd: Mosa jordgubbarna och blanda dem med vatten, socker och majsstärkelse. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen av värmen och blanda ner en äggula i taget. Sätt tillbaka curden på plattan och låt sjuda under ständig omrörning. Curden ska tjockna, men den får inte koka. Ta av från värmen och rör ner smör. Låt kallna.

  3. Tryck ut pajdegen i osmorda portionsformar eller en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ formarna i kylen ca 15 min.

  4. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalen mitt i ugnen 10–12 min. Låt skalen kallna. Fyll dem med curden och ställ i kylen tills krämen stelnat.

  5. Balsamicosorbet: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka alla ingredienser ca 3 min. Låt kallna och sila. Kör sedan sorbeten klar i glassmaskin. Har du ingen glassmaskin, frys in i iskuber och mixa sedan sorbeten i matberedare precis före servering och servera i ett glas.

  6. Maräng: Vispa äggvita, citronsaft och 2 msk socker med elvisp till ett fast skum. Blanda 1 dl strösocker och vatten i en liten kastrull och koka till 122°. Häll ner det, under ständig vispning, i marängen. Vispa på låg hastighet, tills marängen är riktigt sval. Det tar ca 5 min.

  7. Servering: Spritsa marängen på pajerna och bränn av med brännare. Servera med sorbet, mynta och hackade jord- gubbar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!