Jordgubbs- och marängpaj
Pajdeg
- 1,5 dl vetemjöl
- 75 g smör
- 1 äggula
- 0,5 msk vatten - kallt
Jordgubbscurd
- 100 g jordgubbar
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk majsstärkelse (Maizena)
- 2 äggulor
- 2 msk smör
Balsamicosorbet
- 1 vaniljstång - (frön och stång)
- 0,5 balsamvinäger - (lagrad)
- 1,5 dl vatten
- 0,5 dl honung
Italiensk maräng
- 2 äggvitor
- 0,5 tsk citron - pressad
- 1 dl strösocker - (+ 2 msk)
- 2 msk vatten
Tillbehör
- jordgubbar - färska
- mynta
Gör så här
-
Hacka samman vetemjöl och smör i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila minst 30 min i kylen. Gör under tiden jordgubbscurden.
-
Jordgubbscurd: Mosa jordgubbarna och blanda dem med vatten, socker och majsstärkelse. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen av värmen och blanda ner en äggula i taget. Sätt tillbaka curden på plattan och låt sjuda under ständig omrörning. Curden ska tjockna, men den får inte koka. Ta av från värmen och rör ner smör. Låt kallna.
-
Tryck ut pajdegen i osmorda portionsformar eller en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ formarna i kylen ca 15 min.
-
Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalen mitt i ugnen 10–12 min. Låt skalen kallna. Fyll dem med curden och ställ i kylen tills krämen stelnat.
-
Balsamicosorbet: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka alla ingredienser ca 3 min. Låt kallna och sila. Kör sedan sorbeten klar i glassmaskin. Har du ingen glassmaskin, frys in i iskuber och mixa sedan sorbeten i matberedare precis före servering och servera i ett glas.
-
Maräng: Vispa äggvita, citronsaft och 2 msk socker med elvisp till ett fast skum. Blanda 1 dl strösocker och vatten i en liten kastrull och koka till 122°. Häll ner det, under ständig vispning, i marängen. Vispa på låg hastighet, tills marängen är riktigt sval. Det tar ca 5 min.
-
Servering: Spritsa marängen på pajerna och bränn av med brännare. Servera med sorbet, mynta och hackade jord- gubbar.