Jordgubbs- och marängpaj

Av överbliven smet kan man baka maränger i 100° tills de torkat.

Jordgubbs- och marängpaj

1. Hacka samman vetemjöl och smör i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila minst 30 min i kylen. Gör under tiden jordgubbscurden.
2. Jordgubbscurd: Mosa jordgubbarna och blanda dem med vatten, socker och majsstärkelse. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen av värmen och blanda ner en äggula i taget. Sätt tillbaka curden på plattan och låt sjuda under ständig omrörning. Curden ska tjockna, men den får inte koka. Ta av från värmen och rör ner smör. Låt kallna.
3. Tryck ut pajdegen i osmorda portionsformar eller en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ formarna i kylen ca 15 min.
4. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalen mitt i ugnen 10–12 min. Låt skalen kallna. Fyll dem med curden och ställ i kylen tills krämen stelnat.
5. Balsamicosorbet: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka alla ingredienser ca 3 min. Låt kallna och sila. Kör sedan sorbeten klar i glassmaskin. Har du ingen glassmaskin, frys in i iskuber och mixa sedan sorbeten i matberedare precis före servering och servera i ett glas.
6. Maräng: Vispa äggvita, citronsaft och 2 msk socker med elvisp till ett fast skum. Blanda 1 dl strösocker och vatten i en liten kastrull och koka till 122°. Häll ner det, under ständig vispning, i marängen. Vispa på låg hastighet, tills marängen är riktigt sval. Det tar ca 5 min.
7. Servering: Spritsa marängen på pajerna och bränn av med brännare. Servera med sorbet, mynta och hackade jord-
gubbar.

Recept från