Jordgubbs- och kokospannacotta

Pannacotta, som måste förberedas en dag före serveringen, är den perfekta desserten. Här har gräddkrämen fått smak av kokos och jordgubbsskiktet ovanpå har en frisk syrlighet av vin.

 

Jordgubbs- och kokospannacotta

 

1. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
2. Låt kokosmjölk, grädde, socker och citronsaft koka upp i en kastrull.
3. Lyft upp gelatinbladen. Låt dem smälta i grädd- och kokosblandningen. Blanda utan att det skummar. Låt svalna.
4. Fyll smeten i 10 små vattensköljda glas (ca 1 dl). Låt dem stå i kylen minst 2 timmar för att stelna innan jordgubbsjellyn hälls på.
5. Jordgubbsjelly: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Låt skivade jordgubbar, vin och socker koka upp i en kastrull. Lyft upp gelatinbladen och rör ner dem i jordgubbslagen. Sila lagen genom en finmaskig sil. Låt svalna.
6. Skölj och rensa de hela jord gubbarna. Skär dem i små tärningar och blanda ner dem i sockerlagen.
7. När pannacottan har stelnat i kylen (efter minst 2 timmar), häll ett lager jordgubbsjelly på varje. Låt stå och stelna i kylen ytterligare ca 2 timmar.
8. Rostad kokos: Sätt ugnen på 250°. När ugnen är varm, sätt in den hela kokosnöten 20–30 min. Den ska spricka i skalet!
9. Knacka och ta bort det tjocka skalet. Det tunna skalet skalas bort med en potatisskalare. Sänk ugnsvärmen till 125°.
10. Hyvla kokosen i tunna skivor med en osthyvel. Lägg kokosen på en plåt och rosta i ugnen tills de torkat och fått lite färg, 20–30 min.
11. Ta ut pannacottan ur kylen ca 15 min före servering. Servera med rostade kokosskivor och eventuellt tunna chokladcigarrer.

Recept från