Jordärtskockssoppa

Nu är jordärtskockorna som finast. Lägg några varma lättrökta musslor i soppan.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 750 g jordärtskockor
  • 2 potatisar - små
  • 1 äpple
  • 1 lök - gul
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • färska örter - t ex körvel, dill och bladpersilja

Gör så här

  1. Skala och skär jordärtskockor och potatis i bitar. Lägg jordärtskockorna i kallt vatten direkt efter att de skalats så mörknar de inte så lätt.

  2. Skala, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

  3. Fräs jordärtskockor, potatis, äpple, lök och vitlök i en gryta tillsammans med kryddorna. Häll på vatten och smula i buljongtärningar.

  4. Låt soppan koka upp. Sjud på svag värme under lock tills rotfrukterna börjar mjukna, ca 15 min. Tillsätt grädden och koka soppan ytterligare 5-6 min.

  5. Ta upp lagerbladet och mixa soppan med mixerstav. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera soppan med färska örter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!