Jordärtskockssoppa med varm svampsallad

Jordärtskockssoppa med varm svampsallad är en värmande och god soppa. Jordärtskockan är en söt och nötig rotfrukt som passar perfekt till soppa.
Katja Palmdahl
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 400 g jordärtskockor
  • 1 gul lök
  • 1 äpple - syrligt
  • 1 msk olivolja
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong - eller grönsaks­buljongtärningar
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Svampsallad

  • 4 dl trattkantareller
  • 1 schalottenlök
  • 2 kvistar grönkål
  • 1 msk smör
  • 1 gulbeta - liten
  • 1 morot - liten, violett
  • 2 krm salt

Garnering

  • olivolja
  • rapsfrön

Gör så här

  1. Skala och tärna jordärtskockor och lök. Kärna ur och tärna äpplet.

  2. Fräs jordärtskockor, lök och äpple i olja 2–3 min. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningarna.

  3. Låt soppan sjuda under lock tills skockorna är mjuka, 15–20 min.

  4. Mixa soppan slät med crème fraichen. Krydda med vinäger, salt och peppar.

  5. Svampsallad: Ansa kantarellerna. Skala och finhacka  löken. Repa grönkålen från kvistarna och lägg bladen i kallt vatten.

  6. Skrubba beta och morot och hyvla dem tunt på mandolin. Lägg dem i kallt vatten så att de blir riktigt krispiga.

  7. Stek svamp och lök i smör och vänd ner kål och rotfrukter precis före servering. Krydda med salt. Garnera soppan med olja och rapsfrön och servera salladen till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!