00000

Jordärtskockssoppa med varm svampsallad är en värmande och god soppa. Jordärtskockan är en söt och nötig rotfrukt som passar perfekt till soppa.

För 6 personer:

Ingredienser

400 g jordärtskockor
1 gul lök
1 äpple, syrligt
1 msk olivolja
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar, eller grönsaks­buljongtärningar
2 dl crème fraiche
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Svampsallad:

4 dl trattkantareller
1 schalottenlök
2 kvistar, grönkål
1 msk smör
1 gulbeta, liten
1 morot, liten, violett
2 krm salt

Garnering:

olivolja
rapsfrön

30 minuter

Jordärtskockssoppa med tillbehör – gör så här:

  1. Skala och tärna jordärtskockor och lök. Kärna ur och tärna äpplet.
  2. Fräs jordärtskockor, lök och äpple i olja 2–3 min. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningarna.
  3. Låt soppan sjuda under lock tills skockorna är mjuka, 15–20 min.
  4. Mixa soppan slät med crème fraichen. Krydda med vinäger, salt och peppar.
  5. Svampsallad: Ansa kantarellerna. Skala och finhacka  löken. Repa grönkålen från kvistarna och lägg bladen i kallt vatten.
  6. Skrubba beta och morot och hyvla dem tunt på mandolin. Lägg dem i kallt vatten så att de blir riktigt krispiga.
  7. Stek svamp och lök i smör och vänd ner kål och rotfrukter precis före servering. Krydda med salt. Garnera soppan med olja och rapsfrön och servera salladen till.