00000

Recept på jordärtskockssoppa med rostade blomkålsbuketter. Soppan med alla tillbehör kan bli en hel måltid i sig.

För 8 personer

Ingredienser

800 g jordärtskockor
1 persiljerot (ca 100 g) eller palsternacka
1 gul lök liten
2 vitlöksklyftor
1 röd chili liten bit t ex spansk
2 msk smör
3 msk olivolja
1 knippa timjan liten
2 dl torrt vitt vin
14 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
0,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Blomkål

0,5 blomkålshuvud stort (à ca 1 kilo)
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
2 msk bladpersilja hackad

Tillbehör

lufttorkat kött t ex serranoskinka
surdegsbröd

Jordärtskockssoppa med rostade blomkålsbuketter

 

  1. Skala och skär jordärtskocka, persiljerot, lök och vitlök i mindre bitar. Kärna ur och hacka chilin. Fräs rotfrukter, vitlök och chili i olivolja och smör i en gryta.
  2. Tillsätt timjan och vin och koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt soppan koka under lock ca 15 min.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav och smaka av med salt och peppar.
  4. Tillbehör: Ansa och bryt blomkålen i små buketter. Stek dem mjuka i olja i en stekpanna, ca 5 min. Krydda med salt och blanda i bladpersilja. Servera soppan med blomkål, bitar av parmesan, skinka, oliver och surdegsbröd.