Jordärtskockssoppa med rostade blomkålsbuketter
Ingredienser
- 800 g jordärtskockor
- 1 persiljerot - (ca 100 g) eller palsternacka
- 1 gul lök - liten
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd chili - liten bit t ex spansk
- 2 msk smör
- 3 msk olivolja
- 1 knippe timjan - liten
- 2 dl vitt vin - torrt
- 14 dl vatten
- 3 tärningar hönsbuljong
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
Blomkål
- 0,5 blomkålshuvud - stort (à ca 1 kilo)
- 1 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- 2 msk bladpersilja - hackad
Tillbehör
- lufttorkat kött - t ex serranoskinka
- surdegsbröd
Gör så här
-
Skala och skär jordärtskocka, persiljerot, lök och vitlök i mindre bitar. Kärna ur och hacka chilin. Fräs rotfrukter, vitlök och chili i olivolja och smör i en gryta.
-
Tillsätt timjan och vin och koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt soppan koka under lock ca 15 min.
-
Mixa soppan slät med mixerstav och smaka av med salt och peppar.
-
Tillbehör: Ansa och bryt blomkålen i små buketter. Stek dem mjuka i olja i en stekpanna, ca 5 min. Krydda med salt och blanda i bladpersilja. Servera soppan med blomkål, bitar av parmesan, skinka, oliver och surdegsbröd.