00000

En lyxig röra med mycket smak. Kan göras i god tid, tänk bara på att kålen ska dra i kylskåp ca 12 timmar.

För 10 person(er) på buffé

Ingredienser

1/4 vitkålshuvud, (à 2 kilo)
3 msk vitvinsvinäger
1tsk+1/2 tsk salt
1krm+1 krm nymald svartpeppar
1 bit ingefära (10 cm)
1 citron, rivet skal och saft
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
2 tsk tryffelolja
450 g jordärtskockor
1 grönt äpple
2 inlagda tryfflar

40 min+12 timmar att dra

Jordärtskocksröra – gör så här:

  1. Finstrimla vitkålen. Blanda den med vinäger, 1 tsk salt och 1 krm peppar och låt stå ca 12 timmar.
  2. Skala och riv ingefäran. Pressa ut saften genom en liten sil, mät till ca 3 msk. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.
  3. Vispa ihop äggulor, citronskal och senap. Tillsätt rapsolja, först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig vispning. Blanda i ingefärssaft. Tillsätt tryffelolja, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  4. Skala och strimla jordärtskockorna. Koka dem i lättsaltat vatten med citronsaften, 15–20 min. Spola strimlorna hastigt med kallt vatten och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Krama noga ut vätskan ur kålen och blanda med jordärtskocka och tryffelmajonnäs. Kärna ur och finstrimla äpplet. Finstrimla tryffeln. Blanda ner äpple och tryffel i salladen.
    revbensspjall-med-slaw

    Foto: Charlie Drevstam

    Servera gärna med revbensspjäll på karre.

     

Här hittar du alla Paul Svenssons julrecept

Kocken Paul Svensson grillar traditionell julmat men vill skruva på proportionerna. Det här är ett av de recept som tillhör hans noga utvalda julbord med fler gröna inslag och renare smaker! För hela julbordet, se recept nedan: