Jitterbuggare

55555

Mördeg möter maräng i en spröd jitterbuggare som blivit orättvist bortglömd! Så här gör du dem enkelt steg för steg.

För 15 kakor

Ingredienser

Mördeg

5 dl vetemjöl, (300 g)
1 dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
2 äggulor

Maräng

2 äggvitor
0,5 dl strösocker

20 min + 20 min i frysen + 14 min i ugnen

Jitterbuggare – gör så här:

  1. Blanda mjöl, socker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. 
    jitteburgare-recept

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Kavla ut degen ca 3 mm tjock på ett bakplåtspapper, degen ska täcka hela papperet. Lägg gärna en fuktig, tunn trasa under papperet så glider det inte på köksbänken.
    jitteburgare-recept-3

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Vispa äggvitorna fluffiga i en ren, torr bunke. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett hårt skum.
    jittebuggare-marang

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Bred marängsmeten på degen. Rulla ihop till en rulle med hjälp av papperet på samma sätt som en rulltårta. Lägg rullen i frysen 15–20 min så går det lättare att skära den. Sätt ugnen på 175°.
    jitteburgare-recept-5

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Skär rullen i drygt centimetertjocka skivor. Lägg skivorna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 12–14 min. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från bakplåtspapperet. Låt kallna på galler.
    jitteburgare-recept-bild

    Foto: Ulrika Pousette

Tips! Kakorna går utmärkt att frysa.

 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar