Jerk Chicken-spett med mangosalsa, limekräm och tortillabröd

55555

Recept på Jerk Chicken-spett med mangosalsa, limekräm och tortillabröd. Kryddnejlika, kryddpeppar och ingefära blir smakbärare i denna lite ”sticky” marinad till kycklingen. Servera med tortillabröd och låt gästerna plocka ihop sina egna små tacos.

För 8 personer

Ingredienser

800 g kycklinglårfilé
1 tsk salt

1 röd paprika liten
2 röda chili t ex spansk peppar
1 vitlöksklyfta stor
1 bit ingefära (ca 3 cm)
2 msk rödvinsvinäger
1 msk rapsolja
1 msk farinsocker
1 tsk kryddnejlikor malda
1 tsk kryddpeppar mald
1 tsk paprikapulver gärna spanskt
2 krm salt

Tortillabröd:

14 dl vetemjöl (840 g) + 1/2 dl till utbakning
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g smör
6 dl vatten

Limekräm:

3 dl yoghurt turkisk
1 lime
2 tsk honung
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Mangosalsa:

1 mango mogen
0,5 rödlök liten
1 lime
1 kruka koriander
0,5 dl olivolja
0,5 msk honung
0,25 tsk chipotle chilipeppar
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Garnering:

1 kruka koriander
limeklyftor

1 timme + 2 timmar marinering

Gör så här:

  1. Marinad: Kärna ur och skär paprika och chili i bitar. Skala vitlök och ingefära. Mixa alla ingredienser till marinaden till en slät sås och sjud ca 10 min. Låt kallna.
  2. Putsa och skär kycklinglårfiléerna i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg kycklingen i marinaden, ställ i kylen ca 2 timmar.
  3. Tortilla: Blanda de torra ingredienserna. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Värm vattnet till ca 45°. Häll det över mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Täck med en fuktig handduk och låt vila ca 20 min.
  4. Dela degen i 30 bitar och forma till små bollar. Kavla ut bollarna till runda tortillabröd. Stek dem i en torr stekpanna, ca 30 sekunder på varje sida och lägg sedan i en kökshandduk. Före servering kan bröden värmas i ugnen, 100° ca 5 min.
  5. Limekräm: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda yoghurten med limeskal och -saft och honung. Krydda med salt och peppar.
  6. Mangosalsa: Skala och kärna ur mangon. Skär fruktköttet i små kuber. Skala och finhacka löken. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Hacka koriandern. Blanda alla ingredienser och krydda med salt och peppar. 
  7. Ta upp kycklingen ur marinaden och trä upp på små träspett. Grilla på utegrill eller i grillpanna runt om tills de är genomstekta, ca 5 min. Strö över salt.
  8. Servera kyckling, limekräm och salsa i bröden tillsammans med extra koriander och limeklyftor. 

 

Fler recept med: Grilla, Kyckling och fågel, Övrigt