Jerk Chicken-spett med mangosalsa, limekräm och tortillabröd

Recept på Jerk Chicken-spett med mangosalsa, limekräm och tortillabröd. Kryddnejlika, kryddpeppar och ingefära blir smakbärare i denna lite ”sticky” marinad till kycklingen. Servera med tortillabröd och låt gästerna plocka ihop sina egna små tacos.
Anna Wendt

Ingredienser

  • 800 g kycklinglårfilé
  • 1 tsk salt

Ingredienser

  • 1 röd paprika - liten
  • 2 röda chili - t ex spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta - stor
  • 1 bit ingefära - (ca 3 cm)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk kryddnejlikor - malda
  • 1 tsk kryddpeppar - mald
  • 1 tsk paprikapulver - gärna spanskt
  • 2 krm salt

Tortillabröd

  • 14 dl vetemjöl - (840 g) + 1/2 dl till utbakning
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
  • 6 dl vatten

Limekräm

  • 3 dl yoghurt - turkisk
  • 1 lime
  • 2 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Mangosalsa

  • 1 mango - mogen
  • 0,5 rödlök - liten
  • 1 lime
  • 1 kruka koriander
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 msk honung
  • 0,25 tsk chipotle (torkad chilifrukt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 kruka koriander
  • limeklyftor

Gör så här

  1. Marinad: Kärna ur och skär paprika och chili i bitar. Skala vitlök och ingefära. Mixa alla ingredienser till marinaden till en slät sås och sjud ca 10 min. Låt kallna.

  2. Putsa och skär kycklinglårfiléerna i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg kycklingen i marinaden, ställ i kylen ca 2 timmar.

  3. Tortilla: Blanda de torra ingredienserna. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Värm vattnet till ca 45°. Häll det över mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Täck med en fuktig handduk och låt vila ca 20 min.

  4. Dela degen i 30 bitar och forma till små bollar. Kavla ut bollarna till runda tortillabröd. Stek dem i en torr stekpanna, ca 30 sekunder på varje sida och lägg sedan i en kökshandduk. Före servering kan bröden värmas i ugnen, 100° ca 5 min.

  5. Limekräm: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda yoghurten med limeskal och -saft och honung. Krydda med salt och peppar.

  6. Mangosalsa: Skala och kärna ur mangon. Skär fruktköttet i små kuber. Skala och finhacka löken. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Hacka koriandern. Blanda alla ingredienser och krydda med salt och peppar. 

  7. Ta upp kycklingen ur marinaden och trä upp på små träspett. Grilla på utegrill eller i grillpanna runt om tills de är genomstekta, ca 5 min. Strö över salt.

  8. Servera kyckling, limekräm och salsa i bröden tillsammans med extra koriander och limeklyftor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!