00000

Jamaicansk jerkkrydda är en kryddblandning med mustiga kryddor, muskovadosocker och vinäger som ger fantastiskt god smak till kyckling, kött eller fisk.

För 4 personer

Ingredienser

Jerk chicken med rostad sötpotatis och lime

1 hel kyckling, gärna ekologisk (ca 1,3 kilo)
1 röd chili, t ex spansk peppar
2 tsk hel kryddpeppar
1 1/2 tsk timjan
2 tsk mald kanel
1 krm mald muskot
2 krm nymald svartpeppar
2 msk mörkt muskovadosocker
1 1/2 msk färskriven ingefära
2 1/2 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 1/2 tsk salt

Tillbehör

2 sötpotatisar
1 msk rapsolja
1 tsk salt
3 salladslökar
1 kruka koriander
1 dl gräddfil
limeklyftor

1 timme

Jerk chicken med rostad sötpotatis och lime – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och finhacka chilin. Stöt kryddpepparn grovt i mortel. Blanda chili och kryddpeppar med övriga kryddor, socker, ingefära, vinäger, olja och salt.
  2. Torka av kycklingen. Lägg den i en smord ugnssäker form. Gnid in den med kryddblandningen. Stek mitt i ugnen tills kycklingen är genomstekt, 70 grader, ca 1 timme och 15 min.
  3. Skär sötpotatisen i klyftor. Blanda den med olja och salt i en ugnssäker form. Ställ potatisformen bredvid kycklingen i ugnen när ca 40 min återstår av kycklingens tillagningstid.
  4. Ansa och finstrimla salladslöken. Strö löken över sötpotatisen och toppa med koriander.
  5. Servera kycklingen med skyn, den rostade sötpotatisen, en klick gräddfil och limeklyftor.

    Jerk chicken recept

    Foto: Charlie Drevstam

    Kryddblandningen blir nästan svart när den bakas i ugnen, och sockret blir härligt karameliserat.