Japanska gyoza med dippsås och gurksallad

Gyoza är japanska knyten med lite tunnare deg än dumplingdeg. Knytena steks på ena sidan och ångas.

55 min

Japanska gyoza – gör så här:

  1. Låt degplattorna tina i kylen ca 10 timmar.
  2. Hacka vitkålen. Skala och finhacka löken. Fräs kål och lök i 1 msk olja i en stekpanna ca 3 min.  Knäck i äggen och stek ytterligare ca 1 minut. Rör till en smet.
  3. Hacka räkorna och blanda ner dem i smeten. Smaksätt med soja, ingefära, chilipasta och sesamolja.
  4. Ta en klick av smeten och lägg mitt på en degplatta.  Doppa fingret i kallt vatten och fukta degkanterna. Vik degen över smeten och tryck ihop utan att luft stängs inne i knytet. Vecka kanterna så att degen formas till ett litet knyte.
  5. Gurksallad: Skär gurkan i tunna skivor på mandolin eller med osthyvel. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda gurka och chili med vinäger, socker, sesamolja och salt till en sallad.
  6. Japansk dippsås: Blanda soja och vinäger eller servera i separata skålar.
  7. Värm 2 msk olja i en stekpanna, gärna traktörpanna med lock. Stek ena sidan av gyozan 1–2 min så att de får fin färg och frasig yta. Vänd snabbt och häll över vattnet. Sätt på locket och ånga ca 1 minut. Lyft av locket och låt vattnet ånga bort helt.

Servera med dippsås, gurksallad och ­tofu med chili och sesam.

Recept från