4.54.54.54.54.5

Janssons frestelse är en riktig klassiker. Sockret lyfter ansjovissmaken.

För 12 personer på julbord

Ingredienser

1,5 kilo potatis, mjölig
2 burkar ansjovisfiléer, (à 125 g)
4 dl vispgrädde
4 dl mjölk
1 tsk salt
4 gula lökar
100 g smör, (50 g + 50 g)
2 msk farinsocker
0,5 dl ströbröd

25 min + 40 min i ugnen

Janssons frestelse – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet.
  2. Häll ansjovisspad, grädde och mjölk i en kastrull och koka upp. Krydda med salt. Lägg i potatisen och sjud utan lock under försiktig omrörning tills potatisen är nästan mjuk, ca 10 min.
  3. Skala och strimla löken. Fräs den i 50 g smör tills den mjuknat. Tillsätt farinsockret och låt det karamelliseras.
  4. Varva potatis, lök och ansjovis i små gjutjärnspannor eller i en stor ugnssäker form. Strö över strö­brödet och toppa med 50 g smör. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.

Recept av Christian Hellberg

Kan man frysa Janssons in frestelse?

Du bör inte frysa Janssons frestelse. Den blir vattnig och tråkig. Men gör den i förväg och låt den stå kallt och luftigt. Den håller ett dygn eller två och blir fin om den värms i vanlig ugn på ca 125° tills den är genomvarm. Hur lång tid beror på mängden Jansson och storleken på formen.

Att dricka till:

Wisby Julbrygd 6 % (11311) Sverige, 18:90 kr (33 cl).
Friskt och fräscht öl med aromatiska toner, citrusfrukter, bröd och en välgörande fräschör. Matchar rättens sälta på ett snyggt sätt.