00000

Janssons frestelse ska lagas med fast potatis, annars blir den för mosig. Låt den få ta sin tid i ugnen, det är det som ger den rätta konsistensen. Sockret lyfter ansjovissmaken. Vill du snåla på fettet kan du byta ut vispgrädden mot mellangrädde.

För 10 pers på buffé

Ingredienser

Janssons frestelse

1 kilo potatis
2 gula lökar
1 msk + 2 msk smör
1/2 burk hel anjovis (à 450 g)
4 dl vispgrädde

25 min + 40 min i ugnen

Janssons frestelse – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken. Stek löken i 1 msk smör i en stekpanna tills den mjuknat. Låt löken svalna.
  2. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Ta bort skinnet.
  3. Skala och skär potatisen i tunna strimlor. Varva potatis, lök och -ansjovis i en ugnssäker form, översta lagret ska vara potatis. Häll över hälften av ansjovisspadet och klicka över 2 msk smör. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
  4. Häll grädden över potatisen. Tillaga ytterligare ca 40 min, tills potatisen är mjuk och frestelsen fått fin färg.

Att dricka till:

Wisby Julbrygd 6 % (11311) Sverige, 18:90 kr (33 cl).
Friskt och fräscht öl med aromatiska toner, citrusfrukter, bröd och en välgörande fräschör. Matchar rättens sälta på ett snyggt sätt.

Kan man frysa Janssons in frestelse?

Du bör inte frysa Janssons frestelse. Den blir vattnig och tråkig. Men gör den i förväg och låt den stå kallt och luftigt. Den håller ett dygn eller två och blir fin om den värms i vanlig ugn på ca 125° tills den är genomvarm. Hur lång tid beror på mängden Jansson och storleken på formen.