Janssons frestelse-paj

Janssonspaj. Pajen smakar nästan som Janssons frestelse, kryddig med god sälta.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Janssonspaj

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 300 g potatis - kokt
  • 3 lökar - färska gula
  • 1 msk smör
  • 1 burk anjovisfiléer - (125 g)
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 dl gräslök - hackad
  • 1 dl västerbottensost - grovriven

Garnering

  • gräslök

Gör så här

  1. Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 225°.

  3. Skiva potatisen. Ansa och skiva löken. Fräs löken mjuk i smör ca 5 min. Fördela potatis och lök i pajskalet. Lägg på ansjovisfiléer.

  4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och gräslök.

  5. Häll blandningen i pajskalet. Strö på ost. Grädda ca 40 min. Garnera med gräslök.

    Foto: Ulrika Pousette

    Janssonspaj, kall öl och snaps dukas upp till vickningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!