Janssons frestelse à la vego - utan ansjovis

En snabblagad lakto-vegetarisk Janssons frestelse där potatisen kokas i mjölk för att sedan gratineras i ugn. I ingredienslistan finns ersättningsalternativ för en hel-vegetarisk rätt.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 msk smör - alternativ: mjölkfritt margaring
  • 400 g potatis
  • 1,5 dl mjölk - alternativ: havrebaserad mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde - alternativ: havrebaserad grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 dl svarta oliver - urkärnade
  • 0,5 dl kapris
  • 1 msk ströbröd

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna.

  2. Skala och strimla potatisen. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt potatis och salt. Koka potatisen sakta tills den är mjuk, ca 10 min.

  3. Sätt ugnen på 250°.

  4. Hacka oliver och kapris. Blanda ner  lök, oliver och kapris i potatisen och häll över i en gratängform. Strö över ströbrödet och hyvla över 2 msk smör.

  5. Gratinera högt upp i ugnen ca 10 min, tills gratängen fått fin färg.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️

Fler vegetariska rätter till julbordet hittar du nedan:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!