3.83.83.83.83.8

Janssons frestelse med dill är ett måste för många på julbordet. Välj en mjölig potatisort så blir frestelsen bäst.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

800 g potatis
1 gul lök
1 msk smör
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 burk ansjovisfiléer, (125 g)
0,5 dl dill, hackad
0,5 tsk salt
2 msk ströbröd

30 minuter + 20 minuter i ugn

Janssons frestelse med dill – gör så här:

  1. Skala potatisen och skär den i strimlor. Skala och skiva löken. Stek löken i smör i en stor stekpanna tills den fått fin färg. Blanda ner potatisen i stekpannan och häll över grädde och mjölk.
  2. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Häll spadet i pannan och låt sjuda ca 10 min.
  3. Grovhacka ansjovisen och blanda ner den och dillen i stekpannan. Krydda med salt. Fördela frestelsen i ugnssäkra portionsformar och strö över ströbröd.
  4. Sätt ugnen på 225°. Gratinera frestelserna mitt i ugnen tills de fått fin färg och potatisen är mjuk, ca 20 min.