Janssons frestelse till buffebordet

Läcker janssons frestelse. Stek potatis och lök några minuter hemma och ta med i en burk. Blanda det stekta med ansjovis och grädde och gratinera i ugnen som vanligt.
Allt om Mat
Foto: Per Ranung

Janssons frestelse

  • 1 kg potatis - fast
  • 1 lök - gul
  • 2 msk smör
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 125 g anjovis
  • 2,5 dl mellangrädde

Gör så här

  1. Skala och skär potatisarna i tändsticksstora stavar. Skala och finstrimla löken.

  2. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek potatis och lök på medelvärme ca 10 min. Blanda om då och då. Krydda med svartpeppar. Låt svalna. Lägg i en plastlåda med lock.

  3. Sätt ugnen på 200 °.

  4. Smöra en ugnssäker form. Lägg hälften av potatisblandningen i den. Skär ansjovisen i bitar och fördela den på. Täck med resten av potatisblandningen. Häll på ansjovisspad och grädde. Gratinera i nedre delen av ugnen ca 40 min. Servera rätten ljummen.

    Foto: Per Ranung

    Köttbullar, revbensspjäll och Janssons frestelse hör julen till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!