Jansson med sardell och frasigt polentatäcke

Jansson med sardell och frasigt polentatäcke har en liten italiensk touch på en av de mest klassiska julrätterna. Med sardell och polenta får den en liten annan touch men kvar finns ändå en grund av Jansson. 
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kg potatis - fast
  • 2 gula lökar
  • 50 g sardeller
  • 2 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk - (3 %)
  • 0,5 dl polenta - eller ströbröd
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och strimla potatisen. Skala och skiva löken. Häll av oljan från sardellerna och hacka dem grovt.

  2. Fräs löken i smör tills den mjuknat. Tillsätt sardellerna och låt steka med tills sardellerna smält ner.

  3. Fördela hälften av potatisen i en smord ugnssäker form. Fördela löken över. Täck med resterande potatis.

  4. Blanda grädde, mjölk, salt och peppar och häll över potatisen.

  5. Strö polenta över gratängen. Grädda mitt i ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg, ca 40 min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!