Jan Hedhs pepparkakor

Knapriga pepparkakor med citron och kryddpeppar i en deg som är lättkavlad och passar bra till figurer.
Allt om Mat
Jan Hedhs pepparkakor
Jan Hedhs pepparkakor Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 2 msk kanel - malen
  • 1 msk ingefära - malen
  • 1 msk kryddnejlikor - malda
  • 1 tsk kardemumma - malen
  • 6 kryddpepparkorn - finmalda
  • 1 tsk salt
  • 1 msk bikarbonat
  • 300 g smör - osaltat, rumstempererat
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 1 citron - rivet skal av
  • 3 dl sirap - ljus
  • 3 dl vispgrädde
  • 19 dl vetemjöl

Tillbehör: Kristyr

  • 1 äggvita
  • 150 g siktat florsocker
  • 1 msk citron - pressad

Gör så här

  1. Dag 1: Sikta alla kryddorna och saltet med bikarbonaten.

  2. Rör ihop smör, strösocker, farinsocker, kryddorna och ägget.

  3. Tillsätt citron, sirap, grädde och vetemjöl och arbeta till en smidig deg som läggs att svälla i kylen över natten. (Vispa kristyren, se nedan).

  4. Dag 2: Ta ut och arbeta upp degen för hand och kavla ut små bitar så tunt som möjligt på mjölad yta och lyft degen ofta så att den inte fastnar i bordet.

  5. Borsta bort överflödigt mjöl.

  6. Ta ut figurer och lägg dem på bakplåtspapper.

  7. Värm ugnen till 180° och grädda 8–10 min mitt i ugnen.

  8. Spritsa på kristyr medan kakorna är varma så fäster den bra.

Kristyr till pepparkakorna

  1. Vispa ingredienserna luftiga med elvisp.

  2. Justera konsistensen med äggvita så att den blir bra att spritsa. Om kristyren är för fast kan den falla av kakorna.

  3. Lägg kristyren i en skål.

  4. Tryck plast över ytan så går det bra att spara den flera dagar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!