44444

Njut av en riktig lyxig tunnbrödsklämma. Den goda viltsmaken på renfilén, sältan från västerbottensosten i moset och den syrliga löken är smaker värda att prova. Tunnbröden kan förstås bytas ut mot butikens tunnbröd, men nybakat är en oslagbar lyx.  

För 4 personer:

Ingredienser

500 g renfilé
1 tsk enbär
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör
4 kvistar timjan

Bröd:

12 g jäst
2,5 dl mjölk
1 msk smör
2 msk messmör
0,5 tsk salt
0,5 tsk brödkryddor
0,5 tsk hjorthornssalt
2 dl rågsikt
4 dl vetemjöl, (240 g)

Picklad lök:

1 rödlök
1 msk ättiksprit, (12 %)
2 msk strösocker
3 msk vatten
1 dl tranbär

Mos:

600 g mandelpotatis
1 msk smör
1,5 dl mjölk
1 dl västerbottensost, finriven
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Messmörsås:

1 dl crème fraiche
1 msk messmör
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald 
0,5 tsk timjan

Tillbehör:

mâchesallad

1 timme

Tunnbröd med renfilé – gör så här:

  1. Bröd: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt smör, messmör, salt, brödkryddor, hjorthornssalt och mjöl. Arbeta degen ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  2. Picklad lök: Skala och strimla löken. Blanda ättika, socker och vatten. Blanda ner lök och tranbär.
  3. Mos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, tillsätt smör och mjölk och vispa till ett mos. Rör ner osten.
  4. Sås: Blanda crème fraiche med messmör, salt och timjan.
  5. Kött: Sätt ugnen på 150°. Hacka enbären. Strö enbär, salt och peppar på köttet. Bryn det runt om i smör och timjan. Lägg över i en form och stek mitt i ugnen ca 10 min, tills innertemperaturen är 55°. Ta ut köttet, höj värmen till 275°.
  6. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir varm. Ta upp degen på ­arbetsbänken och dela den i 4 delar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Kavla sista gången med kruskavel. Grädda bröden, ett i taget, ca 1 minut. Låt svalna under ­bakduk.
  7. Skiva köttet tunt. Servera på tunnbröd med mos, picklad lök och sallad. Ringla över messmörsås.