Jämtländskt tunnbröd med renfilé, västerbottensmos och rödlök  

Njut av en riktig lyxig tunnbrödsklämma. Den goda viltsmaken på renfilén, sältan från västerbottensosten i moset och den syrliga löken är smaker värda att prova. Tunnbröden kan förstås bytas ut mot butikens tunnbröd, men nybakat är en oslagbar lyx.  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g renfilé
  • 1 tsk enbär
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör
  • 4 kvistar timjan

Bröd

  • 12 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 2 msk messmör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk brödkryddor
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 2 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)

Picklad lök

  • 1 rödlök
  • 1 msk ättiksprit - (12 %)
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten
  • 1 dl tranbär

Mos

  • 600 g mandelpotatis
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl västerbottensost - finriven
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Messmörsås

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk messmör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 tsk timjan

Tillbehör

  • mâchesallad

Gör så här

  1. Bröd: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt smör, messmör, salt, brödkryddor, hjorthornssalt och mjöl. Arbeta degen ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

  2. Picklad lök: Skala och strimla löken. Blanda ättika, socker och vatten. Blanda ner lök och tranbär.

  3. Mos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, tillsätt smör och mjölk och vispa till ett mos. Rör ner osten.

  4. Sås: Blanda crème fraiche med messmör, salt och timjan.

  5. Kött: Sätt ugnen på 150°. Hacka enbären. Strö enbär, salt och peppar på köttet. Bryn det runt om i smör och timjan. Lägg över i en form och stek mitt i ugnen ca 10 min, tills innertemperaturen är 55°. Ta ut köttet, höj värmen till 275°.

  6. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir varm. Ta upp degen på ­arbetsbänken och dela den i 4 delar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Kavla sista gången med kruskavel. Grädda bröden, ett i taget, ca 1 minut. Låt svalna under ­bakduk.

  7. Skiva köttet tunt. Servera på tunnbröd med mos, picklad lök och sallad. Ringla över messmörsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!