1 timme
Tunnbröd med renfilé – gör så här:
- Bröd: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt smör, messmör, salt, brödkryddor, hjorthornssalt och mjöl. Arbeta degen ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
- Picklad lök: Skala och strimla löken. Blanda ättika, socker och vatten. Blanda ner lök och tranbär.
- Mos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, tillsätt smör och mjölk och vispa till ett mos. Rör ner osten.
- Sås: Blanda crème fraiche med messmör, salt och timjan.
- Kött: Sätt ugnen på 150°. Hacka enbären. Strö enbär, salt och peppar på köttet. Bryn det runt om i smör och timjan. Lägg över i en form och stek mitt i ugnen ca 10 min, tills innertemperaturen är 55°. Ta ut köttet, höj värmen till 275°.
- Ställ in en plåt i ugnen så att den blir varm. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 4 delar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Kavla sista gången med kruskavel. Grädda bröden, ett i taget, ca 1 minut. Låt svalna under bakduk.
- Skiva köttet tunt. Servera på tunnbröd med mos, picklad lök och sallad. Ringla över messmörsås.