Italienska köttbullar med fyllig tomatsås

Stora, saftiga köttbullar med god sälta från sardeller och fantastisk tomatsås.
Tove Nilsson
Foto: Ulrika Pousette

Italienska köttbullar

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 sardellfiléer
  • 2 msk olivolja - + 1 + 3 msk
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald + 1 krm
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar tomat - finkrossad (à 400 g)
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk salvia - finhackad

Tillbehör

  • 300 g spaghetti
  • 50 g parmesan - finriven

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka sardellfiléerna. Fräs lök, vitlök och sardeller i 2 msk olja i en stekpanna tills löken är helt mjuk.

  2. Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt stå ca 5 min så att ströbrödet sväller. Mixa till en jämn puré med en stavmixer.

  3. Blanda ner färs, lökfräs och ägg i ströbrödsblandningen. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.

  4. Forma färsen till stora köttbullar. Stek bullarna runtom i 1 msk olja ca 10 min. Lägg bullarna åt sidan på ett fat.

  5. Fräs tomatpurén i stekpannan med stekresterna kvar från köttbullarna. Tillsätt krossad tomat, vin, salvia, 3 msk olja, 1 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt koka ihop under lock ca 20 min.

  6. Lägg köttbullarna i såsen och låt småputtra utan lock ca 10 min.

  7. Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av. Servera köttbullarna med sås, spagetti och parmesan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!