Stora, saftiga köttbullar med god sälta från sardeller och fantastisk tomatsås.

För 4 personer

Ingredienser

Italienska köttbullar

500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 sardellfiléer
2 msk + 1 msk +3 msk olivolja
3 msk ströbröd
1 dl vispgrädde
1 ägg
1/2 tsk + 1/2 tsk salt
2 krm + 1 krm nymald svartpeppar
2 msk tomatpuré
2 burkar finkrossad tomat (à 400 g)
1 dl torrt vitt vin
2 msk finhackad salvia

Tillbehör

300 g spaghetti
50 g parmesanost, finriven

40 min

Italienska köttbullar med tomatsås – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka sardellfiléerna. Fräs lök, vitlök och sardeller i 2 msk olja i en stekpanna tills löken är helt mjuk.
  2. Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt stå ca 5 min så att ströbrödet sväller. Mixa till en jämn puré med en stavmixer.
  3. Blanda ner färs, lökfräs och ägg i ströbrödsblandningen. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
  4. Forma färsen till stora köttbullar. Stek bullarna runtom i 1 msk olja ca 10 min. Lägg bullarna åt sidan på ett fat.
  5. Fräs tomatpurén i stekpannan med stekresterna kvar från köttbullarna. Tillsätt krossad tomat, vin, salvia, 3 msk olja, 1 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt koka ihop under lock ca 20 min.
  6. Lägg köttbullarna i såsen och låt småputtra utan lock ca 10 min.
  7. Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av. Servera köttbullarna med sås, spagetti och parmesan.